• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Vega Historisch
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Het verleden op je bord
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Vastentijd
  • Engels

Bitterkoekjes

Bitterkoekjes in kerstsfeerVoor Victoriaanse trifle, maar ook gewoon lekker bij de koffie

In de trifle uit 1861 gebruikt Mrs. Beeton twee soorten amandelkoekjes, macaroons en ratafias. Macaroons zijn met alleen zoete amandelen gemaakt, ratafias bevatten ook bittere amandelen. Hoewel Mrs. Beeton recepten geeft voor amandelkoekjes en bitterkoekjes (The book of household management resp. 1744 en 1745, op p.851), schrijft ze erbij dat men deze tegenwoordig net zo goed kan kopen bij een goede banketbakker. Dat heb ik eerlijk gezegd voor de trifle ook wel eens gedaan. Ook al omdat in het ratafia-recept van Mrs. Beeton een naar moderne maatstaven véél te hoog aandeel bittere amandel zit, de verhouding zoet/bitter is twee op één. Volgens mij kun je dus net zo goed alleen bitterkoekjes gebruiken. Maar dan wel de ‘Franse’ die lijken op cocosmacronen en niet die keiharde Italiaanse amaretti.

Overigens zijn er ook bitterkoekjes in de handel die niet met bittere amandelen maar abrikozenpitten zijn gemaakt. Dat is een goedkopere grondstof. Maar in de achttiende en negentiende eeuw zijn er óók recepten voor ratafia van abrikozenpitten, dus zelfs die goedkope bitterkoekjes zouden kunnen.

Je kunt tegenwoordig amandelen geblancheerd en wel kopen, en zelfs gemalen amandelen zijn verkrijgbaar. Gebruik die vooral, het scheelt een hoop werk.

Het oorspronkelijke recept

Uit de eerste druk van Mrs Beeton’s Book of Household Management (1861), p.851. Zie voor verkrijgbaarheid en online versie hieronder in de bibliografie. Meer over Mrs. Beeton en haar boek lees je bij het recept voor Trifle.
Voor dit recept in vrij modern Engels geef ik geen vertaling.

Ratafia
1745. 
Ingredients — 1/2 lb. of sweet almonds, 1/4 lb. of bitter ones, 3/4 lb. of sifted loaf sugar, the whites of 4 eggs.
Mode. — Blanch, skin and dry the almonds, and pound them in a mortar with the white of an egg; stir in the sugar, and gradually add the remaining whites of eggs, taking care that they are very thoroughly whisked. Drop the mixture through a small biscuit-syringe on to cartridge paper, and bake the cakes from 10 to 12 minutes in a rather quicker oven than for macaroons. A very small quantity should be dropped on the paper to form one cake, as, when baked, the ratafias should be about the size of a large button.
Time. — 10 to 12 minutes. Average cost, 1s. 8d. per lb.

Moderne bewerking van het recept

Voor mijn kerst-trifle van 2014 heb ik toch eens zelf bitterkoekjes gemaakt. De verhouding bittere/zoete amandelen (bij Beeton één op twee) heb ik aangepast naar één op dertien. Als je geen bittere amandelen kunt krijgen neem je alleen gewoon amandelmeel (350 gram), en gebruik je amandelessence naar smaak.
Voor 80 tot 90 bitterkoekjes (ongeveer 700 gram); voorbereidingstijd 10 minuten; bereidingstijd 15 minuten per bakronde.

325 gr amandelmeel
25 gr gemalen bittere amandelen of amandelessence naar smaak
350 gr poedersuiker
4 eiwitten + snufje zout
eventueel vellen ouwelpapier

Voorbereiding

Klop de eiwitten goed stijf met een snufje zout.
Verpulver de bittere amandelen in een vijzel of notenmolen met een half eiwit (anders vormen de olierijke amandelen een pasta).
Meng amandelmeel, bittere amandelen of amandelessence en poedersuiker.
Doe dit bij de stijfgeslagen eiwitten, meng goed.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 170 °C (hetelucht 160 °C).
Bedek een bakplaat met bakpapier. Schep met twee theelepels hoopjes deeg op het bakblik, houd afstand tussen de hoopjes. Ik kreeg op één bakblik 25 koekjes. Je kunt het deeg ook op ouwelpapier (eetbaar) leggen, en de koekjes na het afkoelen rondom losscheuren.
Bak de koekjes tien tot twaalf minuten iets boven het midden van de oven, haal ze er dan uit. De bitterkoekjes zijn nog erg zacht, schuif ze met een vlakke spatel van het bakpapier en leg ze op een taartrooster om af te koelen. Bij het afkoelen worden ze harder van buiten. Als je ze niet te hard hebt gebakken, zijn ze van binnen nog lekker zacht.

Serveren

Behalve als ‘koekje bij de thee’ kun je de koekjes ook als ingrediënt gebruiken in bitterkoekjespudding of bitterkoekjesvla.

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

Bittere amandelen bevatten het dodelijke gif cyanideAmandel, bitter

In ouderwetse detectives (vóórdat alles met computers werd opgelost) boog de held zich over een lijk en constateerde dat er een amandelgeur hing. De doodsoorzaak was duidelijk: vergiftiging door blauwzuur of cyanide. Inderdaad bevat de bittere amandel dit gif. Het is dan ook niet gezond om onbewerkte (onverhitte) bittere amandelen te eten. Maar ze bevatten wel net dat bittertje dat de smaak van marsepein boven het mierzoete uit tilt. Je hebt maar een paar bittere amandelen nodig, gebruik er zeker niet meer dan aangegeven. In amandelessence, die van bittere amandelen wordt gemaakt, is het cyanide verwijderd. Zeker als je iets maakt waar men veel van zal eten, zoals marsepeinen figuurtjes voor Sinterklaas, kun je beter essence gebruiken. Bij de dunne laag marsepein die wordt gebruikt om cakes te bekleden kun je het wel wagen om twee amandelen voor een pond marsepein te gebruiken. In de EU kun je bittere amandelen kopen, maar in bijvoorbeeld de VS zijn ze verboden handelswaar (wapens mogen daar wel vrij verhandeld worden, gek he?).

Bibliografie

Genoemde edities zijn in mijn bezit of door mij geraadpleegd. De links verwijzen naar verkrijgbare edities.

  • Isabella Beeton, The Book of Household Management, S.O. Beeton, London, 1861. [Cassell, 2000] Online tekst zonder illustraties bij Gutenberg. Boeken van en over Isabella Beeton bij Amazon

Het recept voor bitterkoekjes van Mrs Beeton
© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: 19de eeuw, Engeland, Zoet gebak Tagged With: amandel Gepubliceerd op 24 december 2014Laatste wijziging 7 december 2019

Previous Post: « Gerstsoep voor een bal
Next Post: Luxe bitterballen als restverwerking »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2024 Christianne Muusers - Coquinaria