Introductie, Het melken, Goudse kaas, Verse kaas
Goudakaas met kruiden
Hieronder een beeldverslagje van de productie van Goudse kruidenkaas van geitemelk op een biologische boerderij in Frankrijk in 2002, voorafgegaan dooreen heel beknopte beschrijving van het productieproces. Let wel, dit is niet een complete handleiding kaasmaken, het geeft een indruk. Vind je onderstaande informatie en foto’s leuk, plaats er dan een link naar, zomaar kopiëren is niet de bedoeling. Als je toch iets wilt overnemen (tekst of foto’s), even toestemming vragen. Heb je zelf een interessante site over kaas of (de geschiedenis van) voeding, dan plaats ik een retourlink.
Hoe maak je kruidenkaas?
Voor kruidenkaas worden uitsluitend gedroogde, biologisch gekweekte kruiden gebruikt, die vijf minuten worden gekookt in een beetje water. Welke kruiden je neemt, hangt van je eigen smaak af: komijn, brandnetel, selderie, fenegriek, ui en knoflook, of wat er maar in je opkomt. Als de wrongel voor de tweede keer gewassen is (bij geitekaas na de eerste -en enige- keer, zie de pagina over Goudse Kaas), worden de voorbereide kruiden met water en al door de wrongel gemengd. De gekruide wrongel gaat in de kaasvorm, en verder is de behandeling hetzelfde als bij gewone goudse kaas. Je kunt geen verse kruiden gebruiken voor de bereiding van kruidenkaas, de kaas zal dan bederven.
Beeldverslag van het maken van kruidenkaas
Laatste wijziging 2 december 2019