• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Vastentijd

Minestrone

Italiaanse groentensoep

Sommige recepten zijn zó goed, daar moet je niet een eigen versie van willen maken. Zo is het ook met dit recept voor Minestrone di Romagna van Marcella Hazan (1924-2013) uit het kookboek De klassieke Italiaanse keuken dat ik sinds november 1989 bezit.

Hazan gebruikt vleesbouillon in het recept, maar het is natuurlijk eenvoudig om dat te vervangen door bouillon(blokjes) of zelfgemaakte fond van groenten. Vergeet vooral niet die kaaskorst in de soep te doen, die geeft extra smaak. Door alle verschillende groenten kun je moeilijk een kleine hoeveelheid van deze soep maken, maar hij is goed in te vriezen. Ik heb de hoeveelheden van Hazan toch iets verminderd en de verhoudingen wat veranderd, en dan nog heb ik voor zes personen soep. O ja, Hazan gebruikt behalve olijfolie ook boter, die heb ik weggelaten.
Voor 6 personen als stevig voorgerecht, voor 3 tot 4 personen als hoofdgerecht; voorbereiding 30 minuten; bereiding 3 uur.

Minestronesoep1 dl olijfolie
2 uien
1 flinke winterpeen
1 struik bleekselderij
250 gr aardappelen
1 flinke courgette
150 gr snijbonen
200 gr savooiekool of Chinese kool
1,5 liter bouillon (van vlees of groenten, of van blokjes)
1 pak tomatenstukjes op sap (ongekruid)
1 halfliterblik grote witte bonen
250 gr Parmigiano Reggiano aan één stuk

Voorbereiding

Snijd van één kant de korst van de kaas. Rasp de Parmezaanse kaas, bewaar afgedekt in de koelkast. Was de afgesneden korst kort onder de hete kraan, veeg af met keukenpapier.

Bereiding

Neem een grote pan (5 liter inhoud) met dikke bodem. Verhit de olijfolie, maar houd het vuur gematigd.
Maak de uien schoon, halveer ze en snijd ze overdwars in dunne schijfjes. Doe die in de pan, schep even om.
Maak dan de wortel schoon, snijd in schijven en die in kwarten. Doe bij de uien en schep weer even om.
Maak de bleekselderij schoon, en trek de draden van de stengels. Snijd de stengels in dunnen plakjes, doe in de pan en schep om.
Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes. Doe in de pan bij de rest van de groenten en schep weer om.
Snijd de courgette in blokjes en doe in de pan. Schep alles om.
Snijd de snijbonen overdwars in smalle reepjes, doe in de pan en schep om.
Snijd tot slot de koolbladeren in smalle repen en doe die ook in de pan.
Zet het vuur wat hoger en bak al roerende de groenten nog vijf minuten.
Nu gaan bouillon, kaaskorst en tomaten-met-sap erbij. Breng tegen de kook aan, sluit de pan af en laat de soep drie uur op het sudderpitje trekken.

Afmaken

Spoel de bonen in een zeef onder stromend water. Vis de kaaskorst uit de soep, doe de bonen erin. Laat de soep nog een kwartier trekken. Roer vlak voor het opdienen 50 gram geraspte parmezaan door de soep. Zout is niet nodig, dat zit al genoeg in de bouillon (zeker als je blokjes of een pot gebruikt) en in de kaaskorst en geraspte kaas.

Serveren

Schep de soep in voorverwarmde soepborden. Zet extra geraspte parmezaanse kaas op tafel, en geef er bijvoorbeeld focaccia bij. In grote porties is dit een volwaardige maaltijdsoep, je kunt ook kleine porties als stevig voorgerecht serveren. In het Italiaanse menu is minestrone net als pastagerechten een gerecht dat tijdens de eerste gang (primi piatti) wordt geserveerd.

Bibliografie

Genoemde edities zijn in mijn bezit of door mij geraadpleegd. De links verwijzen naar verkrijgbare edities.

  • Marcella Hazan, De klassieke Italiaanse keuken. Loeb uitg., Amsterdam, 1989. Dit is een vertaling/bewerking van twee kookboeken, The Classic Italian Cookbook uit 1973 en The Second Classic Italian Cookbook uit 1978. In 1992 verscheen er een Engelse gecombineerde uitgave van die twee boeken, Essentials of Classic Italian Cooking die ook in het Nederlands verkrijgbaar is onder dezelfde titel: De klassieke Italiaanse keuken, Kosmos uitg., Utrecht/Antwerpen, 2000, 2014. Zie dit recept gerust als reclame voor de kookboeken van Marcella Hazan: ‘Buy the book!’

Minestronesoep
© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: Modern, Italië, Soep, Hoofdgerecht, Eenpansmaaltijd, Vlees noch vis (vegetarisch) Tagged With: aardappel, kaas, wortel, courgette Gepubliceerd op 4 september 2016Laatste wijziging 1 december 2019

Previous Post: « Romige spinazie
Next Post: Macaroni met tomaten »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria