Echte pandanrijst of jasmijnrijst heeft een geur die lijkt op de geur van pandanblad. Het is zoiets als maggiplant: de geur van het tuinkruid lavas lijkt heel sterk op de maggisaus uit een flesje, maar het zit er niet in. Toch heeft de plant in de volksmond de naam van het sausje gekregen. Toch kun je de smaak van pandanrijst wel benaderen door vers pandanblad (te koop bij goede toko’s) in een bak met basmatirijst te doen. De bladen zelf drogen uit, de rijstkorrels nemen de geur van de pandan op. Geen echte pandanrijst dus, maar wel een benadering van de smaak. Je kunt vers pandanblad kopen bij een goed gesorteerde toko, het is niet duur. Gebruik de rijst op de normale manier. Over rijst.
Ingrediënten
Alle verklaringen van ingrediënten
Pandan
De Pandanus amaryllifolius is een tropische plant, een schroefpalm. Je vermeerdert hem door te stekken. De bladeren kunnen als smaakmaker gebruikt worden in gerechten, en je kunt er ook mandjes van vlechten om iets in te koken, het gerecht krijgt dan ook een pandansmaak. In Kwee lapis, een variant van spekkoek, is de groene kleur van pandanblad. De plant kun je ondermeer kopen bij Vreeken’s zaden.
Basistechniek – Pandanrijst
Een simpele manier om zelf ‘pandanrijst’ te maken.
© Auteur