• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Vastentijd

Jus van sudderlapjes

Heerlijk bij stamppot

Voor jus heb je drie dingen nodig: boter, runderlapjes en water of bouillon. Eigenlijk is jus een restproduct, want je bereidt vlees en gebruikt het achtergebleven braadvocht voor een ‘instantsausje’ dat voortreffelijk smaakt bij gekookte aardappelen. Dus het recept op deze pagina is voor ouderwetse stooflapjes. De jus kun je dan weer gebruiken bij ouderwetse stamppot met boerenkool, zuurkool of rauwe andijvie.

Als je het vlees koopt, let dan niet alleen op hoe het beest heeft geleefd, maar ook op wat de slager of supermarkt ermee heeft uitgespookt. Als er bij het aanbraden van het vlees water uitkomt, dan moet je gaan klagen bij je leverancier. Die verkoopt dan namelijk met water opgepompt vlees, waardoor jij te veel hebt betaald. Echt, vlees mag dan wel van nature water bevatten, maar dat zit in de cellen en vloeit er niet zomaar uit in de pan. Als het bij voorverpakt vlees apart op de ingrediëntenlijst staat, dan is het toegevoegd. Als het staat bij de voedingswaarden (suiker, vetten, koolhydraten, vezels, eiwitten), dan is het als het goed is alleen het water dat van nature in het vlees zit. En dat is best veel hoor!

Hoofdgerecht voor 4 personen; voorbereiding 2 minuten; bereiding 60 minuten.

Een gestoofd sukadelapje400 gr runderlappen
zout en peper naar smaak
1 ui in smalle ringen
100 gr boter
1 laurierblaadje
1 takje tijm
5 peperkorrels, gekneusd
3 kruidnagels
½ eetl witte azijn of rode wijnazijn
water (of bouillon)
Eventueel
maïzena om de jus te binden

Voorbereiding

Wrijf het rundvlees in met zout en peper.

Bereiding

Smelt de boter in een braadpan met dikke bodem, zodra de boter gesmolten is gaan de uiringen erbij. Fruit de ui vijf minuten, schep dan uit de pan. Schroei het vlees aan beide kanten dicht in de hete boter. Doe dan de ui weer erbij, en een kwart liter heet water of runderbouillon, verhit. Tot slot gaan peperkorrels, kruidnagels, tijm en laurier erbij, en de azijn.

Breng het geheel tegen de kook aan, sluit de pan, en stoof het vlees op het sudderpitje totdat het gaar is. Afhankelijk van de dikte van de runderlap en het soort vlees, varieert dat van 40 tot 90 minuten. Als je suddert op een petroleumstelletje (en dat is echt een aanrader!), dan kan het zelfs nog wat langer duren.

Haal het vlees uit de pan, zeef de jus. Als je dikkere jus wilt, kun je een lepel aangemaakte maïzena of aardappelzetmeel erdoor doen en al roerend verhittten totdat de jus gebonden is.
Vis de specerijen uit de jus, en serveer de uiringen apart bij het vlees.

Serveren

In een traditionele Hollandse maaltijd geef je de stooflappen met gekookte groenten en aardappelen, met jus. Als je ervan houdt, kun de het stoofvocht binden met een lepeltje maïzena, losgeroerd in een beetje koud water.

Je kunt het vlees in ruimer vocht stoven als je extra jus wilt maken om te bewaren. Bewaar de jus in de koelkast of vries in. Je kunt ook het stoofvlees verwerken in een salade, of gebruiken als kroketvulling. Dan kun je alle jus invriezen.

Jus met een smaakje

Doe een lepel grove mosterd of tomatenpuree bij het stoofvocht.

Snelle jus

Als je geen stoofvlees maakt, kun je ook het braadvocht van welk vlees dan ook gebruiken: als het vlees gaar is. haal je het uit de pan. Schraap de aanbaksels los en giet er een beetje water of melk bij. Breng aan de kook, kook iets in en je jus is klaar. Je hebt dan minder jus, maar hij is wel lekker.

Het recept voor ouderwetse sudderlapjes met jus
Voor de hippe kokers die zo graag alles slow willen doen is dit misschien een nieuw gerecht, maar het is natuurlijk zó uit ‘grootmoeders keuken’.
© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: Basistechniek, Traditioneel, Nederland, Hoofdgerecht, Bijgerecht, Met vlees Tagged With: rundvlees, ui, azijn, laurier Gepubliceerd op 2 januari 2018Laatste wijziging 16 november 2019

Previous Post: « Stamppot zuurkool
Next Post: Kwartelbouillon »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria